Monitorizarea electrocardiografica pe termen lung | LOOP RECORDER


Anestezielocală
Durată procedură1-3 h
Durată spitalizare6 h
Monitorizarea ritmului cardiac pe termen lung | Centrele Ares | Inovatie in Cardiologie

Cuprins

Generalități despre LOOP RECORDER

Loop recorderul este un dispozitiv care se implantează sub piele și permite monitorizarea electrocardiografică pe termen lung, la pacienții cu episoade repetate de palpitații (bătăi rapide ale inimii, regulate sau nu) sau sincope (pierderea stării de conștiență) și la care nu s-a identificat cauza, la cei cu risc crescut de fibrilație atrială sau care sunt diagnosticați cu fibrilație atrială, pentru stabilirea riscului la pacienții care au suferit un infarct miocardic și la cei care au anumite boli genetice. Poate stoca înregistrările EKG care evidențiază aritmii (fie bradiaritmii – adica ritm rar, fie tahiaritmii – bătăi rapide ale inimii). Este util mai ales atunci când simptomele apar rar, ceea ce face ca înregistrările Holter obișnuite (pe 24 de ore, pe 3/7 zile, pe 30 zile) să nu permită întotdeauna diagnosticul.

Dispozitivul este implantat obișnuit sub piele, la nivelul pieptului, pe partea stângă.

Din ce este format loop recorder-ul?

Loop recorder-ul este un dispozitiv ca o cutie mică, fără sonde, cu un volum de 7-9 ml (are mărimea standard a unui memory stick), care are încorporați doi electrozi, ce se implantează sub piele, în mod normal în partea stângă a toracelui (la nivelul pieptului). Dispozitivele actuale au o baterie cu o durată de viață de până la 3 ani.

Dispozitivul dispune de memorie și permite astfel înregistrări electrocardiografice (EKG) fie ca urmare a activării de către purtător (atunci când acesta acuză simptome – ex.: palpitații, amețeală, încețoșarea privirii), fie în mod automat ca răspuns la o tulburare de ritm (acest lucru se întâmplă când frecvența cu care inima bate depașește sau este mai mică decât limitele stabilite de medic în momentul implantării dispozitivului). În plus, există posibiltatea ca datele stocate să fie transmise automat câtre doctor, în vederea analizării lor.

Indicații

• sincope (pierderea stării de conștiență) repetate, de cauza neprecizată

• palpitații

• stratificarea (stabilirea) riscului după infarct miocardic

• risc de fibrilație atrială sau fibrilație atrială diagnosticată

• amețeli

Există însă și situații care pot limita posibilitatea implantării dispozitivului de tip loop recorder: infecție activă sau diateză hemoragică (tulburări de coagulare).

Înregistrarea pe termen lung este utilă în anumite situații pentru diagnosticul unor afecțiuni cu simptome rare; pe de altă parte, implantarea de loop recorder poate asocia și câteva dezavantaje:

 • necesitatea unei intervenții
 • uneori este dificil de apreciat originea aritmiei (dacă pornește dintr-un focar (loc) de la nivel ventricular sau supraventricular)
 • deficiențe ale funcționării pot duce la epuizarea memoriei dispozitivului
 • presupune un anumit cost – cu toate ca inițial costul procedural poate părea crescut, per total, posibilitatea de diagnostic este crescută, fără a fi necesare investigații suplimentare (care ar implica alte costuri). De asemenea, este posibil ca în ciuda implantării loop recorder-ului, să nu se obțină un diagnostic (unele studii arată ca acest lucru se poate întâmpla la 1 din 4 pacienți cu sincope repetate, de aceea, un rol important îl are selecția atentă a celor care pot beneficia de pe urma acestei metode).

Ai putea avea nevoie de loop recorder dacă ai simptomele:

Oboseala

Palpitatii

Ameteli bruste

Lesin

Cum te pregătești pentru porcedură?

 • 1. Vei face un examen clinic complet
  1. Vei face un examen clinic complet
 • 2. Vei face o radiografie toracică
  2. Vei face o radiografie toracică
 • 3. Vei face un set complet de analize de sânge
  3. Vei face un set complet de analize de sânge
 • Vei elimina orice potențial focar infecțios: infecții ORL, stomatologice, etc
  Vei elimina orice potențial focar infecțios: infecții ORL, stomatologice, etc

Cât durează internarea?

Procedura de implantare de LOOP RECORDER are avantajul unei recuperări rapide și a unei scurte durate de spitalizare. Pacientul poate părăsi spitalul în aceeași zi cu intervenția.

Riscuri

 • durere locală, vânătaie (echimoză)– pot persistă chiar și câteva săptămâni (rar);
 • sângerare la nivelul plăgii;
 • infecție la locul implantării – uneori necesită îndepărtarea dispozitivului;
 • defecte de funcționare – uneori pot impune schimbarea locului de implantare; în acest caz, este posibil ca aparatul să interpreteze un ritm normal ca aritmie sau sa nu recunoască una, atunci când aceasta se produce.

Ce se întâmplă în timpul procedurii implantare LOPP RECORDER

Procedura se realizează în laboratorul de electrofiziologie de către medicul specialist, sub anestezie locală. Pentru a preveni complicații infecțioase, înainte de incizie se preferă administrarea de antibiotic intravenos. După dezinfecția prealabilă, se va crea un mic “buzunar” sub piele, pe o lungime de 3-4 cm, în care va fi introdus dispozitivul. În afara anestezicului local se pot administra, la nevoie, sedative ușoare sau analgezice. De obicei, plaga se închide cu fire resorbabile (care nu necesită îndepărtare).

Ce dispozitive medicale sunt folosite?

null

Ce se întâmplă după procedură?

 • 1. Vei fi transferat în camera de recuperare
  1. Vei fi transferat în camera de recuperare
 • 2. Vei primi un tratament medicamentos
  2. Vei primi un tratament medicamentos
 • 3. Vei fi supus mai multor teste
  3. Vei fi supus mai multor teste
 • Vei fi externat
  Vei fi externat

Ce trebuie să faci după ce ieși din spital?

Dacă ai fost supus unei astfel de proceduri, trebuie să revii la controlul cardiologic la o lună, la trei luni și apoi o dată la șase luni, în funcție de evoluție.

Procedurile Noastre


Medici care efectuează această procedură:

Prin apăsarea butonului Trimite mesaj, sunt de acord cu prelucrarea datelor mele cu caracter personal (ce pot include și date cu caracter medical) în vederea furnizării serviciilor de către ARES. Pentru mai multe informații, accesați pagina notei de informare.

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

ARES Group
Soluționarea Alternativă a LitigiilorSoluționarea online a litigiilor