Reparare intervențională (fără operație) a protezelor valvulare degenerate
Anestezie | locală/generală |
Durată procedură | 2-3 h |
Durată spitalizare | 24 - 48h |
Ultima actualizare: 6 noiembrie 2024
Cuprins
- Procedura Valve-in-valve
- Când și de ce ai nevoie de procedura Valve-in-valve?
- Cum se efectuează Valve-in-valve?
- Riscuri procedură
- Medici care efectuează această procedură
- Locații MONZA ARES în care se efectuează această procedură
- Întrebări frecvente
- Ce pacienti pot beneficia de această procedură?
- Care este prețul procedurii TAVI?
- Ce se întâmplă după procedură?
- Ce trebuie să faci după procedură?
- Recuperarea după procedură
- Cum te poți programa pentru procedura Valve in valve?
Procedura Valve-in-valve
Procedura Valve-in-valve este o intervenție prin care se realizează implantarea unei noi proteze valvulare cardiace în interiorul unei alte proteze valvulare existente care nu funcționează corespunzător. Acest tratament intervențional este o opțiune utilizată în cazul valvei aortice, mitrale sau valvei tricuspide la care, în trecut, s-au implantat bioproteze artificiale, (valve artificiale fabricate din pericard bovin sau porcin), care au devenit disfuncționale în timp.
Când și de ce ai nevoie de procedura Valve-in-valve?
Procedura de Valve-in-valve este utilizată în cazul tuturor pacienților care au deja implantată o bioproteză valvulară și care prezintă riscuri mari asociate cu o reintervenție chirurgicală clasică.
Este important să menționăm că această procedură poate varia în funcție de tipul de valvă (aortică, mitrală, tricuspidă) și de starea specifică a pacientului.
Decizia asupra utilizării procedurii Valve-in-valve este luată de către echipa medicală Heart Team, în urma evaluării individuale a fiecărui caz.
Procedura Valve-in-valve este utilizată pentru a trata o stenoză sau o regurgitare valvulară în cazul valvelor artificiale deja implantate în inimă. Aceasta poate fi indicată în special în următoarele cazuri:
- Proteză valvulară aortică: Dacă o proteza valvulară aortică (valvă din țesut biologic) devine disfuncțională fie prin stenoză, fie prin regurgitare, procedura Valve-in-valve poate fi o opțiune pentru a restabili fluxul normal de sânge prin inimă.
- Proteza valvulară mitrală: În cazul unei proteze valvulare mitrale, care devine disfunctionala, procedura Valve-in-valve poate fi luată în considerare pentru a îmbunătăți funcția valvei și pentru a reduce simptomele asociate cu stenoza/regurgitarea.
- Proteza valvulară tricuspidiană: În cazul unei proteze valvulare tricuspidiene, care degenerează din diverse motive, procedura Valve-in-valve poate fi considerată pentru a îmbunătăți funcția valvei și pentru a reduce simptomele asociate cu stenoza/regurgitarea.
- Este important de menționat că această procedură este destinată cazurilor în care protezele valvulare anterioare au fost implantate în inimă și apoi au devenit disfuncționale prin stenoza sau regurgitare.
Cum se efectuează Valve-in-valve?
După efectuarea protocolului preoperator care constă în teste clinice si de imagistică pentru evaluarea gradului de disfuncție, analize de sânge, ecografie transtoracică sau transesofagiană, electrocardiogramă, consult ATI și alte investigații indicate în funcție de particularitatea cazului în sine, pacientul este condus la sala de angiografie.
După anestezia generală, medicul intervenționist face o punctie la nivelul plicii inghinale, pentru a permite inserția unui cateter în artera sau vena;
Odată ajuns în dreptul protezei valvulare degenerate sau disfuncționale, noua proteză valvulară este apoi avansată prin artera până la nivelul inelului valvular, unde este eliberată sub control radiologic și ecografic. În anumite situatii, în momentul eliberării protezei, cu ajutorul unui stimulator cardiac extern, frecvența cardiacă este accelerată la 180 de bătăi pe minut, timp de câteva secunde; această manevră facilitează inserția valvei artificiale, prin diminuarea mișcării inimii și scăderea tensiunii arteriale. Eliberarea dispozitivului se efectuează după ce echipa medicală s-a asigurat că proteza este poziționată corespunzător.
Riscuri procedură
Procedura de Valve in Valve are o rată de succes de 98%. Totuși, ca orice procedură medicală, intervenția prezintă anumite riscuri care pot varia de la persoană la persoană. Dintre riscurile procedurale menționăm:
- Risc de deces (în general de cca 2%, ca consecință directă a procedurii dar depinde de severitatea cazului)
- Accident vascular cerebral (sub 5%);
- Infarct miocardic (sub 2%);
- Insuficiență renală (sub 5%);
- Intervenție chirurgicală cardiacă de urgență (5%);
- Hemoragie care necesită transfuzie;
- Intervenție chirurgicală vasculară la nivelul arterelor de la nivelul plicii inghinale;
- Reacții alergice la substanța de contrast;
- Reacții la medicația anestezică;
- Sângerare în sacul pericardic;
- Infecții;
- Aritmie cardiacă;
- Bloc total care să necesite implantarea unui stimulator cardiac permanent
- Riscurile procedurii îți vor fi prezentate în detaliu de către medicul cardiolog.
Cel mai important risc, în special la procedura de Valve-in-Valve în poziție aortică este obstrucția arterelor coronare. Acest risc apare deoarece, odată ce se implantează proteza valvulară, spațiul dintre aceasta și arterele coronare, care ies imediat din aortă după inelul valvular, la câțiva milimetri de valvă, se micșorează. În momentul în care se introduce o altă valvă în interiorul unei valve deja implantate, se poate produce o obstrucție.
În cazul celorlate două valve, cea tricupsidă și mitrală, cel mai important risc este migrarea protezei în timpul poziționării.
Medici care efectuează această procedură
Cazuri tratate la MONZA ARES
Locații MONZA ARES în care se efectuează această procedură
Întrebări frecvente
Ce pacienti pot beneficia de această procedură?
În general, toți pacienții cu afecțiuni valvulare care au deja o valvă implantată pot beneficia de procedura Valve-in-Valve, dar metoda chirurgicală sau endovasculară se alege în funcție de anumite scoruri de risc.
De exemplu, dacă un pacient de 50 de ani are o valvă implantată chirurgical care s-a deteriorat în timp și nu mai poate fi operat din cauza riscurilor intraoperatorii, medicii vor recomanda procedura endovasculară Valve-in-Valve.
Totuși, dacă acest pacient poate fi reoperat chirurgical cu riscuri mici, se recomandă metoda clasică, chirurgicală, deoarece prognosticul și durabilitatea în timp a valvelor implantate chirurgical sunt mai bune decât cele ale procedurilor endovasculare.
Deocamdată, procedurile Valve-in-Valve sunt destinate pacienților la care riscurile unei intervenții chirurgicale clasice sunt foarte mari.
Care este prețul procedurii TAVI?
Costul procedurii TAVI este mai ridicat decât cel al înlocuirii chirurgicale a valvei aortice, în principal datorită prețului protezei valvulare. Costurile de spitalizare sunt însă mai reduse (durata de spitalizare este, în general, sub o săptămână, dacă evoluția post intervenție este favorabilă și fără complicații), iar complicațiile mai rare, ceea ce o poate face o decizie mai avantajoasă din punct de vedere financiar decât ar părea la prima vedere. Consultanții noștri îți stau la dispoziție pentru mai detalii privind prețul înlocuirii valvei aortice. Completează formularul disponibil pe site-ul nostru și vei fi contactat în scurt timp.
Ce se întâmplă după procedură?
După terminarea procedurii, se scot cateterele și tecile arteriale, iar locurile de puncție se inchid folosind dispozitive de sutura arteriala care au fost inserate odata cu punctia.
Ce trebuie să faci după procedură?
Dacă ai fost supus unei astfel de proceduri, trebuie să revii la controlul cardiologic la o lună, la trei luni și apoi o dată la șase luni, în funcție de evoluție. Imediat după externare vei face recuperare fizică. Vei urma un tratament recomandat de medicul cardiolog curant.
Recuperarea după procedură
Comparativ cu recuperarea după o operație de înlocuire a valvelor inimii, recuperarea după procedurile endovasculare este mult mai rapidă. Durata exactă a recuperării depinde de starea ta generală de sănătate înainte de procedură și de complicațiile ce apar după aceasta.
Cum te poți programa pentru procedura Valve in valve?
Decizia de a se efectua această procedură se ia numai după o evaluare completă, ce presupune mai multe investigații. Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să te programezi la o consultație de specialitate. Poți face acest lucru printr-un simplu click, completând formularul disponibil pe site-ul nostru, sau prin MONZA ARES HELP, singurul program din România care oferă ghidaj pentru pacienți, de la aflarea diagnosticului și până la soluționare. Tot ce trebuie să faci este să suni la numărul de telefon dedicat și vei putea vorbi cu un ARES Helper, care, după ce va afla de la tine diagnosticul, îți va spune dacă este nevoie să faci investigații suplimentare și te poate programa, dacă este cazul, la o consultație sau la o procedură.
Procedura Valve in valve reprezintă o alternativă minim invazivă sigura la operația clasică pe cord deschis. Consultanții noștri îți stau la dispoziție pentru a te ajuta să afli tot ce trebuie să știi despre această procedură și dacă ești sau nu un candidat potrivit pentru ea.
Locații MONZA ARES în care se efectuează Reparare intervențională (fără operație) a protezelor valvulare degenerate
Procedurile Noastre
- Investigații cardiologie
- Electrocardiograma - ECG / EKG
- Consult Cardiologic
- Ecocardiografie / Ecografie cardiacă
- Ecografie doppler carotidiana
- Ecografia doppler de artere / vene
- Holter EKG - Monitorizarea ritmului inimii 24H
- Ecografia cu dobutamină / Ecografia de stres
- Holter TA - Monitorizare tensiune arteriala
- Test de efort / Ergometrie
- Ecocardiografia transesofagiană
- Programare Stimulator Cardiac
- Evaluare si control cardiovascular complet post COVID-19
- Ecografia cu bule / cu substanță de contrast
- Ecocardiografia speckle tracking
- Consultație diabetologie
- Indice Gleznă/Braț
- Ecografia cu substanță de contrast Sonovue
- Consultație cardiologie pediatrică
- Programul de readaptare cardiacă/ recuperare cardiovasculară post COVID-19
- Investigații neurologie
- Bolile valvelor și ale vaselor inimii
- Coronarografie - Angiografie coronariana / Diagnostic angina pectorala
- Angioplastie coronariană cu stenturi / Tratament angină pectorală ischemie cardiacă
- Tratament stenoză aortică – TAVI – Implantare valvă aortică
- Tratament insuficiență mitrală - MitraClip
- Valvuloplastie mitrala cu balon / Tratament stenoză mitrală hipertensiune pulmonara
- Rotablație coronariană - Tratament angină pectorală (artere calcifiate)
- Revascularizarea ocluziilor coronariene cronice totale (CTO)
- Procedura JetStream – sistem de aterectomie pentru dezobstrucția arterelor sever calcifiate
- Terapia Shockwave / Tratament boala cardiacă ischemică – artere calcifiate
- Implantare de stent Flow Reducer / Tratament angina pectorala rezistenta la medicație
- Reparare intervențională (fără operație) a protezelor valvulare degenerate
- Chirurgia valvei mitrale / Operatie chirurgicala insuficienta mitrala
- Bypass aorto-femural și femuro-popliteal / Operatie pentru ateroscleroză
- Bypass aorto-coronarian / Operatie chirurgicala pentru angină pectorală
- Procedura de închidere de leak paraprotetic
- Aritmii cardiace
- Ablatie fibrilatie atriala | Tratament fibrilatie atriala
- Ablatie flutter atrial / Tratament flutter atrial
- Implantare stimulator cardiac / Tratament dereglări de ritm cardiac
- Ablatie tahicardie jonctionala / Tratament tahicardie joncțională
- Implantare Defibrilator cardiac / Corectarea prin șoc electric a ritmului inimii
- Sindrom WPW | Wolff-Parkinson-White
- Tahicardie | AVNRT | Tahicardia prin reintrare in nodul atrio-ventricular
- Procedura Watchman pentru fibrilatia atriala / Tratament preventiv AVC in fibrilatia atriala
- Monitorizarea electrocardiografica pe termen lung | LOOP RECORDER
- Studiu electrofiziologic / Identificarea zonelor de aritmie cardiaca
- Cardioversie electrica – restabilirea ritmului normal al inimii
- Stimularea sistemului de conducere cardiacă
- Ablatia prin radiofrecventa | Crioablatia / Tratament tahiaritmii cardiace
- Bradicardie | Tratament aritmie cardiaca lenta
- Defecte (malformații) cardiace din naștere
- Bolile vaselor de sânge
- Embolizare hemoroizi / Tratament minim invaziv hemoroizi
- Anevrismul de aorta / Tratament aorta dilatata
- Angiografia generală / Diagnostic artere blocate
- Implantare de stent graft - Disecție de aortă de tip B
- Angiografia de artere mezenterice - angioplastie cu balon și stent / Diagnostic si tratament ingustare vase de sange sistem digestiv
- Angiografia de artere periferice - angioplastie cu balon si stent / Diagnostic si tratament ingustare vase de sange maini si picioare
- Angioplastia de artere renale / Tratament ingustare vase de sange rinichi – reducere hipertensiune arteriala
- Angioplastie artere subclavii / Tratament ingustare vase de sange gat
- Implantare de filtru de vena cava inferioara / Preventie embolie pulmonara
- Denervarea arterelor renale / Tratament minim invaziv hipertensiune arterială rezistenta la tratament
- Angioplastie venoasa cu balon si stent
- Fibroid Center
- Embolizare fibrom uterin / Tratament minim invaziv fibrom uterin
- Consultatia ginecologica
- Ecografia transvaginala / endovaginala
- Test HPV (Papilloma Virus Uman)
- Test Babes-Papanicolau
- Ginecologie - Trichomonas Vaginalis
- Ginecologie - Candidoza vaginala
- Colposcopie
- Electrorezectia / Prelevare țesut col uterin
- Ecografia de morfologie fetala - Trimestrul I
- Ecografia de morfologie fetala - Trimestrul II
- Ecografia de morfologie fetala - Trimestrul III
- Boli oncologice si tratamente tumorale
- Bolile valvelor și ale vaselor inimii la copii
- Embolizare hemangiom / Tratament minim invaziv tumori benigne
- Fistula arterio-venoasa coronariana / Tratament legatura anormala artera si vena
- Fistula arterio-venoasa pulmonara / Tratament legatura anormala artera si vena pulmonara
- Stenoza pulmonara periferica / Tratament ingustare artera pulmonara
- Valvuloplastie pulmonara cu balon / Tratament ingustare valva pulmonara
- Boli ale aparatului genital masculin
- Boli cerebrale și ale coloanei vertebrale
- Anevrismul cerebral / Tratament durere de cap, paralizii preventie AVC
- Angioplastie carotidiana / Tratament boala carotidiana, atac ischemic vascular, AVC
- Discectomie cervicala cu DiscoGel / Tratament hernie de disc cervicala
- Malformatii arterio-venoase cerebrale / Tratament hemoragii cerebrale
- Nucleoplastie / Tratament hernie de disc
- Vertebroplastie / Tratament dureri coloana vertebrala fracturi de compresie
- Discectomie cu alcool
- Infiltrații transforaminale
- Boli ale articulațiilor