Disfunctie erectila (DE) | Tratament probleme erectie
Anestezie | locală |
Durată procedură | 30 min |
Durată spitalizare | 6 h |
Ultima actualizare: 16 aprilie 2024
Cuprins
Ioana Clincu îți răspunde la toate întrebările legate de această procedură.
Ioana Clincu, consultant medical
Ioana Clincu îți răspunde la toate întrebările legate de această procedură.
Ioana Clincu, consultant medical
Generalități despre disfuncția erectilă
Disfuncția erectilă (DE) se caracterizează prin incapacitatea de a obține sau de a menține erecția. Această condiție afectează bărbații de orice vârsta și, de multe ori, se asociază cu alte afecțiuni, frecvent întâlnite: ateroscleroza, hipertensiune, diabet.
Peste 300 de milioane de bărbați sunt afectați; majoritatea cazurilor sunt consecința afectării vasculare, incluzând aport inadecvat de sânge arterial la nivel penian, de aceea, mulți cercetători au sugerat ca intervențiile de tip implant de stent la nivelul arterelor pelvice, incluzând arterele care asigură vascularizarea peniană, pot îmbunătăți DE și, în consecință, funcția sexuală.
Cauzele disfuncției erectile
DE poate avea etiologii diferite, unele dintre ele fiind în directă legătura cu vârsta. De exemplu, în cazul adolescenților și tinerilor, cauzele cele mai frecvente sunt cele psihologice ( nesiguranța, lipsa experienței, teama de sarcină nedorită). În cazul bărbaților de vârstă medie, frecvent implicat este stresul.
Un rol important îl au afecțiuni precum diabetul și ateroscleroza – cauze organice ale DE. Acestea sunt cu atât mai frecvente cu cât vârsta este mai înaintată. De altfel, DE datorată afectării vaselor care asigură vascularizarea penisului, este cel mai frecvent întâlnită.
1. DE psihogena
DE se poate datora afectării mentale și/sau statusului relațional. DE poate să apară în situații precum stresul, lipsa dorinței sexuale, situații limită sau depresie. În această categorie pot fi incluse:
• teama de actul sexual sau de o sarcină nedorită
• depresia, stresul
• probleme în relație
• experiențe negative anterioare sexuale
Atunci când nu este sigură cauza DE, nu ar trebui pusă pe seama afectării psihice și ar trebui investigate și alte cauze. Diagnosticul se bazează pe conversație și pe teste specifice psihologice, iar tratamentul poate fi de tipul psihoterapiei (dar nu înainte de a exclude și alte cauze organice).
2. DE organică
Neurogenică: transmiterea nervoasă către penis este afectată, ceea ce are ca și efect scăderea fluxului de sânge necesar pentru a obține și menține erecția. Afecțiuni care pot asocia DE sunt: scleroza multiplă, neuropatia diabetică (complicație a diabetului zaharat), diferite traumatisme (de ex. cele ale măduvei spinarii). Este o afecțiune greu de tratat, întrucât sistemul nervos are o capacitate limitată de regenerare și, de obicei, această condiție nu este în totalitate reversibilă.
Hormonală: anomaliile hormonale duc la o producție scăzută a hormonilor sexuali, astfel că nivelul lor în sânge va fi scăzut, ceea ce duce la scăderea libidoului și a capacității de a menține erecția și, de asemenea, poate afecta calitatea erecției. Este o cauză frecventă a DE, de aceea se impun teste specifice sanguine și urinare, în scop diagnostic.
Vasculară: afectarea vasculară este responsabilă de cele mai multe cauze de DE, iar ateroscleroza este prinicipala problemă, deși sunt posibile și afectarea vasculară în cazul unor traumatisme sau anomalii congenitale.
Ateroroscleroza se caracterizează prin depunerea de plăci de colesterol în toate vasele arteriale din corp, inclusiv la nivelul celor peniene, ducând la îngustarea diametrului vasului afectat. În consecință, fluxul de sânge va fi scăzut. În plus, în timp, aceste plăcuțe de colesterol au tendința de a se calcifica, afectând suplimentar capacitatea vasului de a se dilata și de a permite, la nevoie, un flux mai mare de sânge.
Mecanismul vascular al DE este similar celui întâlnit în cazul afectării vaselor coronare, în infarctul miocardic sau accidentelor vasculare ischemice. Vasele afectate nu pot asigura necesarul de sânge în organe, ducând la ischemie și pierderea funcției lor. Ținând cont de faptul că arterele peniene au un diametru mai mic decât cel al coronarelor, este ușor de înțeles de ce DE poate precede afectarea vaselor de la nivelul inimii sau alte organe. De aceea, este important un protocol diagnostic complet în cazul bărbaților care prezintă DE.
De asemenea, este cunoscut faptul că diabetul și un nivel crescut de glucoza în sânge se asociază cu DE.
Indusă medicamentos: tratamente psihiatrice, hormonale sau chimioterapie. Totuși, cel mai frecvent, medicamentele antihipertensive pot avea acest efect. De aceea este importantă alegerea lor ținând cont de comorbidități.
Alte cauze: DE poate fi cauzată de condiții precum:
• afectarea organelor genitale ( intervenții chirurgicale, traumatisme)
• hiperplazia prostatei (creșterea de volum a prostatei)
• fumatul
• alcoolul
• drogurile
Simptomele disfuncției erectile
Un semn important este creșterea importantă a timpului necesar obținerii erectiei, în ciuda excitației și contextului adecvat.
Alte simptome includ: ejaculare întârziata, cantitate mică de spermă în timpul ejaculării, răspuns minim la stimularea sexuală, scăderea libidoului și a satisfacției sexuale.
Prezența afecțiunilor precum diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, ateroscleroza, pot sugera o cauză organică a DE, pe când, în anumite situații, poate fi sugerată o cauză psihogenă.
Nu întotdeauna simptomele pot orienta decisiv cauza DE, de aceea este importantă o investigație completă în scop diagnostic și curativ.
Indicații
DE beneficiază de mai multe metode de tratament: conservator, chirurgical, psihoterapie. Alegerea optimă se bazează pe cauza DE, tablou clinic și este o decizie comună (medic-pacient).
Există situații când aceste metode se pot combina pentru un rezultat optim.
1. Psihoterapia – în cazul DE psihogenă.
2. Tratament conservator: medicamentos – inhibitori de fosfodiesterază ( Sildenafil – Viagra, Vardenafil, Tadalafil), testosteron – la cei care au un nivel scâzut de hormoni androgeni, administrare oral, intramuscular sau transdermic, alte medicamente: pentoxifilin, yohimbine ( produs natural care îmbunătățește contractilitatea vaselor), apomorfina, injecții la nivel penian.
3. Metode mecanice – pompe tip vacuul la nivel penian – tratează simptomele, nu și cauza.
4. Tratament chirugical: proteze peniene, proteze peniene hidraulice.
5. Reconstrucția chirugicală – se poate tenta în cazul traumatismelor care implică organele sexuale. Este dificilă tehnic și rezultatele nu sunt de obicei cele așteptate, dar în anumite situații reprezintă singura opțiune.
6. Proceduri endovasculare – arteriografia evidențiază cauza vasculară a DE, demonstrând afectarea aterosclerotică importantă ( lumen redus cu cel puțin 50%). În ceea ce privește leziunile lungi și afectarea vaselor intrapeniene, este mai puțin probabil să existe un beneficiu crescut după tratamentul intervențional, dar pentru leziunile mici (2-3mm) în artera rușinoasă și cele care afectează proximal vasele peniene (sediul cel mai frecvent al afectării vasculare în caz de DE) procedurile intervenționale au rezultate optime.
Cum te pregătești pentru tratamentul intervențional?
- 1. Vei efectua un set complet de analize de sânge
- 2. Vei efectua teste imagistice.
- 3. Vei efectua un angio-CT abdominal și pelvic
Cât durează internarea?
Procedura intervențională este o procedură ușoară care nu necesită spitalizare prelungită. Pacientul poate pleca acasă la scurt timp după intervenție.
Riscuri Embolizare
Complicațiile sunt rare și sunt evitate printr-o pregătire și supraveghere corespunzătoare. Complicațiile posibile includ:
- reacții alergice la administrarea substanței de contrast, inclusiv insuficiența renală
- reacții la compusii anestezici
- fistule arteriovenoase la locul puncției
- sângerări la locul puncției
- febră
- cefalee (durere de cap), migrenă
- infecții
- embolie gazoasă.
Ce se întâmplă în timpul unui tratament pentru DE
Tratamentul intervențional al DE constă în dilatarea leziunii cu ajutorul unui balon sau montând mici dispozitive, denumite stenturi, pentru a menține vasul la un calibru optim.
Se realizează similar cu alte proceduri care implică arterele periferice.
Tehnica:
Procedura se efectuează în laboratorul de angiografie. După asepsia locală și anticoagulare optimă, medicul intervenționist va efectua mici incizii la nivelul canalului inghinal ( la rădăcina coapsei) pentru a vizualiza artera femurală. La nivelul acestei mici incizii, sub ecran radiologic, se va introduce o teacă, ulterior pe teacă se introduc catetere până la nivelul vasului afectat.
Se efectuează angiograme repetate, pentru a vizualiza anatomia vaselor și pentru a verifica locul cateterului. Pe acest cateter se avansează un alt cateter cu balon, până în apropierea stenozei. Balonul va fi umflat la nivelul îngustării, care va fi mărită progresiv, îndepărtându-se astfel stenoza. Ulterior balonul se dezumfla și este îndepărtat. Această tehnica este cunoscută sub denumirea de angioplastie cu balon.
Uneori, medicul intervenționist poate opta pentru montarea de stent la nivelul leziunii arterei. Tehnica este identică cu cea descrisă anterior, doar că la nivelul zonei îngustate de placa de ateroscleroză va fi implantat stentul. De obicei, Înainte de implantare se predilată leziunea respectivă, pentru a obține rezultate optime.
Hemostaza
După terminarea procedurii se scot cateterele și tecile arteriale, iar la locul de puncție se realizează compresiunea arterei folosite ca abord. Pentru a se obține compresia, se pune un pansament compresiv ce trebuie păstrat timp de 24 de ore pentru a se evita sângerările.
Pacienta va fi rugată să păstreze repaus la pat.
Ce dispozitive medicale sunt folosite?
Ce se întâmplă după procedură?
- 1. Vei bea cel puțin 2 litri de apă, pentru a elimina substanța de contrast.
- 2. Ti se va monitoriza pulsul, tensiunea și temperatura
- 3. Vei face analize de sânge
- 4. Vei fi externat
Alina Ioniță îți răspunde la toate întrebările legate de această procedură.
Alina Ioniță, consultant medical
Alina Ioniță îți răspunde la toate întrebările legate de această procedură.
Alina Ioniță, consultant medical
Ce trebuie să faci după ce ieși din spital?
Dacă ai trecut printr-o intervenție de acest gen, este important să revii la control așa cum ți-a recomandat medicul intervenționist și să respecți tratamentul indicat de acesta.
Locații MONZA ARES în care se efectuează Disfunctie erectila (DE) | Tratament probleme erectie
Procedurile Noastre
- Investigații cardiologie
- Investigații neurologie
- Bolile valvelor și ale vaselor inimii
- Aritmii cardiace
- Defecte (malformații) cardiace din naștere
- Bolile vaselor de sânge
- Fibroid Center
- Boli oncologice si tratamente tumorale
- Bolile valvelor și ale vaselor inimii la copii
- Boli ale aparatului genital masculin
- Boli cerebrale și ale coloanei vertebrale
- Boli ale articulațiilor