Angioplastia de artere renale / Tratament ingustare vase de sange rinichi – reducere hipertensiune arteriala


Anestezielocală
Durată procedură30-60 min
Durată spitalizare24h
Tratament artere renale | MONZA ARES | Inovatie in Radiologie
Publicat: 5 noiembrie 2019
Ultima actualizare: 19 martie 2024

Cuprins

Miruna Moise îți răspunde la toate întrebările legate de această procedură.

Miruna Moise, ARES Helper

Miruna Moise îți răspunde la toate întrebările legate de această procedură.

Miruna Moise îți răspunde la toate întrebările legate de această procedură.

Miruna Moise, ARES Helper

Miruna Moise îți răspunde la toate întrebările legate de această procedură.

Generalități despre hipertensiunea arterială

Cauzele hipertensiunii arteriale sunt multiple. Există pe de o parte factori înnăscuți care pot sta la baza creșterii tensiunii arteriale. Dar există, pe de altă parte, factori dobândiți care pot determină hipertensiunea arterială.
Unul dintre acești factori dobândiți este și stenoza de artere renale. Mecanismul prin care îngustarea lumenului arterelor renale detemină hipertensiune arterială este unul complex. Acest mecanism asociază o scădere a eliminării prin urină a apei și sării si producerea de către rinichiul care este sărac perfuzat al unor substanțe care determină o constricție a arterelor.

Ne putem gândi la o stenoză a arterelor renale atunci când hipertensiunea arterială debutează la vârste tinere (sub 30 ani).  La persoane peste 50 ani, când la examenul clinic se decelează un suflu arterial la ascultația abdomenului în jurul ombilicului. De asemenea,  când există alte teritorii arteriale afectate de ateroscleroză (stenoze de artere carotide, claudicație la mers). Sau cu o hipertensiune rezistentă la tratament, pusee de insuficiență cardiacă, asocierea hipertensiunii arteriale cu insuficiența renală. Diagnosticul este confirmat într-o primă etapă printr-o ecografie Doppler de artere renale care poate vizualiza în mod direct îngustarea la acest nivel precum și cuantifică din punct de vedere hemodinamic consecințele trecerii sângelui prin această stenoză. Pentru un diagnostic mai precis se pot efectua și alte tehnici diagnostice atât neinvazive (tomografia computerizată cu substanță de contrast sau imagistică prin rezonanță magnetică) cât și tehnici noninvazive (angiografia selectivă a arterelor renale).

Tratament intervențional

Scopul tratamentul acestei boli este refacerea unui flux sagnvin renal normal. Cu 50 de ani în urmă s-a raportat prima revascularizare chirurgicală a stenozei de arteră renală, iar în anii 1980 s-au raportat primele revasculărizări intervenționale ale stenozei de arteră.

Astăzi, în majoritatea cazurilor, putem înlocui revascularizarea chirurgicală printr-o revascularizare percutană. Această tehnică constă în poziționarea unui balon în artera renală la nivelul stenozei, balon care, prin umflare, va determina compresia stenozei și astfel artera este redeschisă. Procedura poate fi completată prin poziționarea unui stent care va permite o menținere un timp mai lung a patenței arterei. Această intervenție va permite ameliorarea sau dispariția simptomelor, ameliorarea funcției rinichiului și un control mai bun al tensiunii arteriale.

Indicații

În linii mari, indicațiile de angioplastie a stenozelor de artere renale sunt reprezentate de: agravarea funcției renale, hipertensiunea arterială accelerată sau rezistentă la tratament, episoade recurente de insuficiență cardiacă în context de tensiune arterială foarte crescută, toate acestea în prezența unei stenoze renale.

Află imediat costurile acestei proceduri!

Completează formularul și vei fi contactat

Cum te pregătești pentru angioplastia de artere renale?

  • 1. Vei efectua un set complet de analize de sânge
    1. Vei efectua un set complet de analize de sânge
  • 2. Vei efectua o electrocardiogramă și o ecocardiografie
    2. Vei efectua o electrocardiogramă și o ecocardiografie
  • 3. Anumite medicamente vor fi oprite
    3. Anumite medicamente vor fi oprite
  • 4. Nu vei mânca și nu vei bea apă
    4. Nu vei mânca și nu vei bea apă
  • 5. Te vei abține de la fumat
    5. Te vei abține de la fumat

Alina Udrea îți răspunde la toate întrebările legate de această procedură.

Alina Udrea, ARES Helper

Alina Udrea îți răspunde la toate întrebările legate de această procedură.

Alina Udrea îți răspunde la toate întrebările legate de această procedură.

Alina Udrea, ARES Helper

Alina Udrea îți răspunde la toate întrebările legate de această procedură.

Cât durează internarea?

Angiografia/angioplastia de artere renale prezintă avantajul unei internări de scurtă durată și a unei perioade scurte de convalescență. Perioada de internare variază între 24 și 48 de ore, timp în care vor fi efectuate analize, investigații și procedura de diagnosticare și tratament. Te poți întoarce la viața ta, în numai câteva zile.

Programeaza-te printr-un simplu click!

Completează formularul și vei fi contactat

Riscuri Angiografie/angioplastie

Complicațiile sunt rare și riscul de complicații e scăzut printr-o pregătire corespunzătoare și o supraveghere permanentă a pacientului.

  • reacții alergice la substanțele administrate
  • reacții la anestezice
  • fistule arteriovenoase la nivelul puncției vasculare
  • mici sângerări la nivelul puncției vasculare
  • febră
  • cefalee, migrenă
  • infecție
  • insuficiență renală din cauza substanței de contrast
  • accident vascular cerebral
  • ischemie de membre inferioare
  • ischemie renală
  • hematom la locul puncției

Laura Ivan îți răspunde la toate întrebările legate de această procedură.

Laura Ivan, ARES Helper

Laura Ivan îți răspunde la toate întrebările legate de această procedură.

Laura Ivan îți răspunde la toate întrebările legate de această procedură.

Laura Ivan, ARES Helper

Laura Ivan îți răspunde la toate întrebările legate de această procedură.

Ce se întâmplă în timpul procedurii

Procedura se realizează în sala de angiografie. Pacientul se întinde pe masa de angiografie, locul de abord arterial de la nivel inghinal este dezinfectat și acesta e acoperit cu câmpuri operatorii sterile. Se efectuează o mică injecție cu xilină la nivelul pielii și în țesutul de sub piele la nivel inghinal pentru anestezierea zonei. Se interceptează o arteră la acest nivel prin care se introduce un cateter.

Progresia cateterului prin artere către artera renală este urmărită pe ecranul radiologic. Cateterul are la vârful lui un balon și odată ajuns în artera renală la nivelul stenozei, balonul este umflat timp de aproximativ un minut. Dacă rezultatul procedurii cu balon nu este satisfăcător (sau, în majoritatea cazurilor, de la bun început) se va implanta la nivelul stenozei un stent metalic de dimensiuni de aproximativ 2 cm lungime și un diametru de 5-6 mm. Acest stent va rămâne alipit peretelui arterial, permite menținerea arterei deschise un timp îndelungat. El este integrat în peretele vasului.

Programeaza-te printr-un simplu click!

Completează formularul și vei fi contactat

Hemostaza

După terminarea procedurii se scot cateterele și tecile arteriale, iar la locul de puncție se realizează compresiunea arterei folosite ca abord. Pentru a se obține compresia, se pune un pansament compresiv ce trebuie păstrat timp de 24 de ore pentru a se evita sângerările.
În ambele cazuri de abord, pacientului i se va indica să păstreze repaus la pat. În anumite situații, există indicația de a monta un sistem hemostatic la nivelul puncției femurale. Acesta se montează în sala de angiografie, imediat după terminarea intervenției. AngioSeal este mic dop de colagen și se introduce în interiorul arterei femurale. Acesta are ca efect obținerea hemostazei în doar două ore. Astfel, pacientul își poate mișca piciorul în voie și se poate ridica din pat.

Ce dispozitive medicale sunt folosite?

Stentul este un tub sub formă de rețea metalică cilindrică și are capacitatea de a menține artera deschisă.

Există mai multe tipuri de stenturi, de dimensiuni diferite, construite din oțel ( stenturi metalice simple ), aliaje de nichel, cobalt-crom, titan. Stenturile coronariene pot fi acoperite cu polimeri pe care sunt absorbite diferite medicamente, cu efect anticoagulant, antiinflamator și antiproliferativ. Aceste medicamente urmăresc să împiedice restenozarea arterei în acel punct (există un risc de restenozare de 20% în cazul implantării stentului metalic simplu). Acest risc se reduce la sub 1% în cazul folosirii de stent farmacologic activ, impregnat cu medicamente antiproliferative.

Citește si: angioplastie coronariană.

stent | ARES

Ce se întâmplă după procedură?

  • 1. Vei bea cel puțin 2 litri de apă, pentru a elimina substanța de contrast.
    1. Vei bea cel puțin 2 litri de apă, pentru a elimina substanța de contrast.
  • 2. Vei face o electrocardiogramă de control
    2. Vei face o electrocardiogramă de control
  • 3. Pansamentul de la locul puncției se scoate la 12-24 de ore.
    3. Pansamentul de la locul puncției se scoate la 12-24 de ore.
  • 4. Vei face analize de sânge.
    4. Vei face analize de sânge.

Ce trebuie să faci după ce ieși din spital?

Dacă ai trecut printr-o procedură de angioplastie este important să revii la control așa cum ți-a recomandat medicul cardiolog și să respecți tratamentul indicat de acesta. Îți poți relua activitatea imediat. Nu neglija mișcarea fizică moderată, respectă un regim de viață echilibrat și fă-ți regulat analizele de sânge.


Locații MONZA ARES în care se efectuează Angioplastia de artere renale / Tratament ingustare vase de sange rinichi – reducere hipertensiune arteriala

Vizitează spitalul

Procedurile Noastre


Medici care efectuează această procedură:

Doctor Răzvan Stănciulescu
Dr. Razvan Stanciulescu
Radiologie intervențională

Curriculum Vitae

Prin apăsarea butonului Trimite mesaj, sunt de acord cu prelucrarea datelor mele cu caracter personal (ce pot include și date cu caracter medical) în vederea furnizării serviciilor de către MONZA ARES. Pentru mai multe informații, accesați pagina notei de informare.

 Sună