Distribuie:
Indicele gleznă/braț este o investigație medicală non-invazivă care are ca scop evaluarea circulației sanguine în arterele membrelor inferioare. Această procedură compară presiunea arterială din gleznă cu cea din braț și oferă informații despre cât de îngustate sau blocate sunt arterele de la nivelul picioarelor (ateroscleroză). Atunci când procesul de ateroscleroză se manifestă la nivelul arterelor periferice și fluxul de sânge de la acest nivel este afectat, se instalează așa numita boală arterială periferică. Pe măsură ce arterele se îngustează, simptomele bolii arteriale periferice sunt diverse și variază în funcție de individ și de severitatea afecțiunii. În timpul mersului sau a efortului fizic ce pune presiune pe membrele inferioare, pacientul poate resimți durere musculară, necesarul de oxigen pentru funcționarea normală a mușchilor fiind diminuat. Acest factor duce la apariția celui mai comun simptom în cazul bolii arteriale periferice - claudicația intermitentă. Cu toate că durerea este severă, aceasta dispare odată cu repausul.
La fel ca și în cazul măsurării tensiunii arteriale la braț, un manșon de presiune arterială este aplicat atât de gleznă, cât și pe braț. Simultan se măsoară presiunea arterială în ambele locuri, urmând ca rezultatele să fie comparate pentru a calcula acest indice. Rezultatul este obținut prin împărțirea presiunii arteriale măsurate la nivelul gleznei cu presiunea arterială măsurată la nivelul brațului.
Un indice normal are valoarea de 1.0 sau mai mare. Un indice mai mic față de această referință poate înseamnă prezența bolii arteriale periferice, afecțiune care presupune îngustări ale arterelor de la picioare și insuficiență circulatorie.
Indicele gleznă/braț este recomandată pacienților care prezintă factori de risc cardiovascular: diabet, obezitate, sedentarism, istoric familial de boli cardiovasculare. Este recomandat pacienților care manifestă simptome specifice bolii arteriale periferice și mai ales, celor care prezintă riscul de a manifesta complicații în lipsa tratamentului, complicații precum picior diabetic sau cangrene.
Colegii noștri îți stau la dispoziție pentru a te informa cu privire la toate aspectele investigației, inclusiv asupra prețului. Uneori, pacienții nu pot face diferența dintre investigațiile pentru care au primit recomandare și astfel se pot naște confuzii. Pentru a evita aceste confuzii și a oferi informații corecte, ne poți suna tu sau poți folosi formularul de contact și te contactăm noi!
Distribuie: