Bypass aorto-femural și femuro-popliteal / Operatie pentru ateroscleroză


AnestezieGenerala / Epidurala (dupa caz)
Durata procedurii3 - 4 ore
Durata spitalizare3 - 7 zile
Bypass aorto-femural și femuro-popliteal | MONZA ARES
Publicat: 11 martie 2021
Ultima actualizare: 29 iulie 2024

Cuprins

Generalitati

Intervenția chirurgicală de by-pass aorto-femural, denumită și by-pass aorto-bifemural se adreseaza pacienților cu leziuni obstructive complexe la nivelul axului arterial aorto-iliac, respectiv aorto-femural, și presupune înlocuirea acestor vase afectate de la nivelul abdomenului și plicii inghinale cu un ”graft”. Graft-ul reprezintă de fapt o proteză, alcatuit din material sintetic, în forma literei Y, care se interpune între aortă si arterele femurale.

În ceea ce privește afectarea infrainghinală, operația de by-pass femuro-popliteal reprezintă o înlocuire a circulației arteriale de la nivelul membrului inferior, sub ligamentul inghinal și dispune de mai multe variante, în sensul că se pot utiliza conducte protetice artificiale sau ”graft-uri” venoase recoltate de la același pacient în cursul procedurii, care fac legatura între vasele femurale de la nivelul coapsei și arterele distale.

Arteriopatia cronică obliterantă a membrelor inferioare, prin afectare supra și infrainghinala reprezintă principala cauză care duce la acest tip de intervenții, avand ca și cauza principală procesul de ateroscleroză. 

 

Boala arterială periferică

Boala arterială periferică reprezintă obstrucția arterelor de la nivelul membrelor inferioare ca urmare a procesului complex al aterosclerozei, puternic influențată de factori de risc precum fumatul, dislipidemia, diabetul zaharat. 

Cauze

Principala cauza a bolii arteriale periferice este reprezentată de ateroscleroză, proces sistemic, care implică depozite de colesterol și inflamație la nivelul vaselor cu formarea plăcilor de aterom care produc în timp obstrucția acestora, cu limitarea fluxului snguin la nivelul membrelor inferioare și care duc la afectare musculară, tulburari trofice și musculare. Repercursiunile includ pe langă afectarea marcată a calității vieții, cu impotență functională, și posibilitatea apariției unor patologii acute, precum ischemia acută de membru, ulcerații sau necroze cu potențial scazut de vindecare datorită circulației deficitare, cu risc infecțios crescut, care pot duce în final pană la amputația membrului.

Simptomatologia este dependentă în principal de localizarea si gradul leziunilor. Astfel, în caz de afectare a vaselor abdominale și inghinale, pacienții acuză durere cu caracter intermitent sau continuu la nivelul feselor și coapselor, tulburari de micțiune sau a funcției sexuale. Dacă leziunile sunt infra-inghinale, simptomatologia caracteristica este reprezentată de claudicația inermitentă, care reprezintă durere la nivelul gambei, cu caracter de crampa musculară, care apare la o anumită distanță de mers și cedează în repaus. După cum am precizat anterior, unii pacienți se prezintă înt-un stadiu mai avansat, prezentand ulcerații sau gangrene la nivelul membrului inferior, care presupun o abordare multidisciplinară.

Cum te pregătești pentru intervenția chirurgicală de by-pass aorto-femural sau femuro-popliteal?

Anterior intervenției propriu-zise, pacientul trebuie să înțeleagă importanța majoră a modificarii stilului de viață; astfel se recomandă: abandonarea fumatului, scădere ponderală pentru pacienții obezi și activitate fizică regulată, regim igienico-dietetic corespunzător, controlul patologiilor asociate: hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, dislipidemia.

Există o serie de investigații suplimentare care trebuie efectuate anterior intervenției

  • Vei efectua o radiografie toracica
    Vei efectua o radiografie toracica
  • Vei recolta un set complet de analize de sange
    Vei recolta un set complet de analize de sange
  • Vei efectua o Coronarografie
    Vei efectua o Coronarografie
  • Vei efectua o Ecografie Doppler a arterelor si venelor de la nivelul membrelor inferioare
    Vei efectua o Ecografie Doppler a arterelor si venelor de la nivelul membrelor inferioare
  • Vei efectua investigatii pentru excluderea oricarui focar infectios prin examen ORL, consult stomatologic, etc
    Vei efectua investigatii pentru excluderea oricarui focar infectios prin examen ORL, consult stomatologic, etc

Cȃt durează internarea?

Durata spitalizării variază in funcție de tipul intervenției, fiind mai multe variante, în funcție de intervenție. Durata medie de spitalizare este de 3-7 zile, care poate fi prelungită în funcție de evoluția post-operatorie.

Care sunt riscurile intervenției de by-pass aorto-femural sau femuro-popliteal?

Complicațiile posibile ale acestei intervenții chirurgicale sunt reprezentate de:

  • sȃngerare în timpul sau după intervenția chirurgicală
  • embolii și/sau tromboze care pot determina infarct miocardic sau accident vascular cerebral
  • obstrucția ”graft-ului”
  • infectii
  • pneumonie/tulburări respiratorii

Menționăm ca riscul chirurgical este evaluat individual și depinde atȃt de patologia cardiacă cȃt și de comorbiditățile asociate.

Ce se intamplă în timpul intervenției de by-pass aorto-femural sau femuro-popliteal?

Intervenția chirurgicală se realizează în sala de operații, sub anestezie generală- care presupune intubarea oro-traheala si ventilație mecanică. În cazul by-pass-ului femuro-popliteal anestezia poate fi regională, însemnand că sunt abolite reflexele și sensibilitatea din jumătatea inferioară a corpului. Durata intervenției depinde de complexitatea anatomica, localizarea leziunilor și numărul de by-pass-uri necesare.

Intervenția de by-pass aorto-femural, după cum ii spune și numele, reprezintă o ”ocolire” a obstacolului de la nivelul aortei terminale, arterelor iliace sau femurale, prin interpunerea unui ”graft”  artificial. Abordul se realizează printr-o incizie la nivel abdominal; se întrerupe temporar circulația sanguină prin clampare proximal și distal de porțiunea afectată și se restabilește legătura prin conductul menționat anterior, în formă de Y, care se leagă cu un capăt de aorta și cu celelalte doua extremități de arterele femurale, repornindu-se ulterior circulația.

În cazul by-passului femuro-popliteal principiul intervenției este identic, diferența fiind posibilitatea de utilizare a unui conduct protetic sau o venă proprie. Alegerea între ”graft-ul” protetic și cel venos depinde de mai mulți factori, dintre care menționăm calitatea/patența propriilor vene , severitatea și complexitatea afectării arteriale periferice. De asemenea prezența concomitentă a bolii coronariene ischemice poate limita utilizarea venelor pentru revascularizarea chirurgicală periferică, fiind de preferat să se păstreze în cazul necesității de revascularizare miocardică chirurgicală.

Ce se întamplă după procedură?

  • Transfer pe secția de ATI 
  • În primele 24 de ore se produce extubarea 
  • Se asigură supraveghere optimă și tratament medicamentos
  • Se recomandă repaus la pat pentru 1-2 zile
  • Examinări clinice si investigații
  • Reabilitare cardio-vasculară în etape- initial pe durata spitalizării, ulterior în program ambulator și la domiciliu (pană la 6 săptămani)

Ce trebuie să faci după ce ieși din spital?

Se recomandă respectarea indicațiilor medicului, incluzand modificarea stilului de viață, tratamentul medicamentos și monitorizarea prin controale regulate, inițial la o luna, ulterior la 3,6,12 luni.

Se va anunța medicul imediat daca apare: febră, modificări de culoare, secreții sau durere de intensitate progresiv crescandă la nivelul plăgii, tulburări respiratorii, aritmii. 


Locații MONZA ARES în care se efectuează Bypass aorto-femural și femuro-popliteal / Operatie pentru ateroscleroză

Vizitează spitalul

Procedurile Noastre


Prin apăsarea butonului Trimite mesaj, sunt de acord cu prelucrarea datelor mele cu caracter personal (ce pot include și date cu caracter medical) în vederea furnizării serviciilor de către MONZA ARES. Pentru mai multe informații, accesați pagina notei de informare.

 Sună