Implantare de stent Flow Reducer  / Tratament angina pectorala rezistenta la medicație


Anestezielocală
Durată procedură30-60 min
Durată spitalizare24h
Implantare de stent Flow Reducer  / Tratament intervențional pentru angina pectorală rezistentă la medicație | MONZA ARES
Publicat: 23 noiembrie 2021
Ultima actualizare: 28 august 2024

Cuprins

Ce este implantarea de Flow Reducer?

Procedura de implantare de Flow reducer este o procedură minim invazivă indicată pacienților cu leziuni coronariane, care nu au o altă soluție de revascularizare, adică în cazul lor, nu se mai poate interveni nici chirurgical, prin bypass coronarian și nici minim invaziv, prin implantare de stenturi clasice care au rolul de a lărgi vasele de sânge și a reda circulația normală.

Ai putea avea nevoie de Flow Reducer dacă ai simptomele:

Angina pectorala

Oboseala la efort, simptome infacrt miocardic

Ameteli bruste, simptome infarct miocardic

Lipotimii - Simptome infarct miocardic

Dificultati de respiratie, simptome afectiuni cardiovasculare

Cum te pregătești pentru implantare cu Flow Reducer?

  • Vei efectua un set complet de analize de sânge
    Vei efectua un set complet de analize de sânge
  • Vei efectua o electrocardiogramă și o ecocardiografie
    Vei efectua o electrocardiogramă și o ecocardiografie
  • Anumite medicamente vor fi oprite
    Anumite medicamente vor fi oprite
  • Nu vei mânca și nu vei bea apă
    Nu vei mânca și nu vei bea apă
  • Te vei abține de la fumat
    Te vei abține de la fumat

Cât durează internarea?

Procedura de implantare de Flow Reducer prezintă avantajul unei internări de scurtă durată și a unei perioade scurte de convalescență. Perioada de internare variază între 24 și 48 de ore, timp în care vor fi efectuate analize, investigații și procedura de coronarografie. Te poți întoarce la viața ta, în numai câteva zile.

Riscuri Implantare Flow reducer

  •  alergia la substanța de contrast sau unele medicamente
  • apariția palpitațiilor (aritmii) sau a leșinurilor
  • apariția de hematoame la locul de puncție

Ce se întâmplă în timpul procedurii de implantare de Flow Reducer

Din punct de vedere procedural, implantarea de stent Flow Reducer se efectuează într-o sală de angiografie, de către un medic cardiolog intervenționist. Cu ajutorul ghidajului ecografic, medicul va face o mică puncție la nivelul venei jugulare unde montează o teacă sterilă (un tub mic de plastic). Prin aceasta va ghida un caterer ( o sondă foarte subțire prevăzută în vârf cu un balon și un stent special) până la nivelul sinusului coronar. În acest moment este injectată substanța de contrast pentru a se observa circulația sângelui, apoi se intervine prin umflarea balonului predispus cu stent special. Forma balonului, la un capăt mai mare, la celălalt, mai mică, ajută stentul să rămână ne-expandat la mijloc formând astfel o clepsidră. Acest procedeu încetineste fluxul din sinusul coronar si creste presiunea capilară. Mușchiul inimii este vascularizat, iar calitatea vieții pacientului este îmbunătățită.

Această procedură este recomandată în scopul de a ameliora simptomele pentru pacienții cu angină rezistentă la tratament la care nu se mai poate interveni nici prin operația clasică de bypass coronarian, nici prin intervenția de montare de stenturi minim invaziv.

Deși presiunea capilară crește aproape instantaneu, efectul procedurii nu este resimțit imediat ci după aproximativ o lună de zile de la procedură.

Ce dispozitive medicale sunt folosite?

Flow reducer este un stent din oțel inoxidabil, extensibil cu balon, în formă de clepsidră, care este implantat percutan.

Scopul acestei proceduri este acela de a reduce fluxul în vena principală a inimii, în sinusul coronarian și de a conduce la o creștere a presiunii în  capilare, în artere. 

Datorită creșterii presiunii în artere, mușchiul inimii este vascularizat mai bine, iar calitatea vieții pacientului este îmbunătățită. 

Flow reducer este un stent din oțel inoxidabil, extensibil cu balon, în formă de clepsidră, care este implantat percutan. 
Scopul acestei proceduri este acela de a reduce fluxul în vena principală a inimii, în sinusul coronarian și de a conduce la o creștere a presiunii în  capilare, în artere.  
Datorită creșterii presiunii în artere, mușchiul inimii este vascularizat mai bine, iar calitatea vieții pacientului este îmbunătățită.

Ce se întâmplă după procedură?

  • Vei bea cel puțin 2 litri de apă, pentru a elimina substanța de contrast.
    Vei bea cel puțin 2 litri de apă, pentru a elimina substanța de contrast.
  • Vei face o electrocardiogramă de control
    Vei face o electrocardiogramă de control
  • Pansamentul de la locul puncției se scoate la 12-24 de ore.
    Pansamentul de la locul puncției se scoate la 12-24 de ore.
  • Vei face analize de sânge.
    Vei face analize de sânge.

Ce trebuie să faci după ce ieși din spital?

Dacă ai trecut printr-o procedură de implantare de Flow Reducer, este important să revii la control așa cum ți-a recomandat medicul cardiolog și să respecți tratamentul indicat de acesta. Îți poți relua activitatea imediat. Nu neglija mișcarea fizică moderată, respectă un regim de viață echilibrat și fă-ți regulat analizele de sânge.

Medici care efectuează procedura de implantare de stent Flow Reducer

Medici
Doctor Marin Postu, medic cardiolog la ARES
Dr. Marin Postu
Cardiologie intervențională

Vezi mai mult

Procedurile Noastre


Medici care efectuează această procedură:

Doctor Călin Iulian, medic cardiolog ARES
Dr. Iulian Călin
Cardiologie intervențională

Curriculum Vitae

Prin apăsarea butonului Trimite mesaj, sunt de acord cu prelucrarea datelor mele cu caracter personal (ce pot include și date cu caracter medical) în vederea furnizării serviciilor de către MONZA ARES. Pentru mai multe informații, accesați pagina notei de informare.

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

MONZA ARES Group
Soluționarea Alternativă a LitigiilorSoluționarea online a litigiilor