Consultație cardiologie pediatrică
Investigație | neinvazivă |
Durată investigație | 30 min |
Ultima actualizare: 26 iulie 2024
Cuprins
Ce se întâmplă în timpul unei consultații cardiologice de pediatrie?
O consultație cardiologică de pediatrie începe cu o discuție între medic și părinți despre istoricul medical al copilului, simptomele pe care le are, dacă acestea există și orice alte afecțiuni medicale anterioare sau actuale ale copilului. Cele mai des întâlnite simptome care ar putea ascunde o afecțiune cardiacă la copii sunt: durerea în piept, palpitațiile, respirația îngreunată sau oboseală la eforturi mici și moderate.
Următorul pas important din timpul consultației este examinarea fizică a copilului. Medicul va examina copilul pentru a evalua starea generală de sănătate și pentru a căuta semne de afecțiuni cardiace. Acest lucru poate include o examinare fizică a inimii și a plămânilor prin auscultație cu stetoscopul, măsurarea tensiunii arteriale și verificarea pulsului, electrocardiograma și ecografia cardiacă.
Electrocardiograma pentru copii
O consultație completă impune efectuarea unei electrocardiograme, un test non-invaziv care are rolul de a înregistrea activitatea electrică a inimii. În timpul testului, copilul va fi întins pe un pat, iar asistenta medicală va lipi electrozi mici pe pieptul copilului, la încheietura mâinilor și a picioarele. Electrozii sunt conectați la un aparat numit electrocardiograf, care înregistrează activitatea electrică a inimii. În timpul testului, este important ca pacientul să stea liniștit și să nu se miște pentru a evita interferențele cu înregistrarea activității electrice a inimii. [1]
Ecocardiografia pentru copii
Ecocardiografia este o investigație non-invazivă care utilizează ultrasunete pentru a produce imagini ale inimii. În timpul ecografiei cardiace, copilul va fi întins pe un pat, iar medicul sau asistenta medicală va aplica un gel special în zona inimii. Apoi, vor aplica sonda ecografică, un dispozitiv mic care emite unde sonore și recepționează ecourile acestora transformându-le în imagini afișate pe un monitor. Aceste imagini permit medicului să examineze structura și funcția inimii, inclusiv valvele cardiace, camerele inimii și vasele de sânge. [2]
Care sunt beneficiile unei consultații cardiologice?
9 din 1000 de copii se nasc cu o malformație cardiacă. Mulți dintre aceștia nu ajung să fie diagnosticați decât atunci când apar primele simptome ale afectării cardiace. Din acest motiv este recomandat să te adresezi unui medic cardiolog pediatru pentru efectuarea unei consultații de rutină.
Printre beneficiile consultațiilor cardiologice regulate se numără:
- Diagnosticarea precoce a bolilor cardiace;
- Prevenirea și reducerea riscului apariției unei astfel de afecțiuni;
- Tratarea corectă și la timp a bolilor diagnosticate.
Cum te pregătești de consult?
Din punct de vedere fizic, consultul cardiologic nu necesită o pregătire specială. Nu este necesar repausul alimentar sau întreruperea administrării anumitor medicamente și se poate efectua în orice moment al zilei. Sunt însă alte lucruri pe care le poți face:
Primul pas este să porți o discuție cu juniorul tău și să îi povestești unde mergeți și ce se va întâmpla în cabinetul medical. Este important să îi explici că în cabinetul medical nu i se va întâmpla nimic rău, investigațiile pe care le va efectua sunt sigure și nu sunt dureroase.
Alcătuiește o listă cu toate probleme de sănătate de care copilul a suferit în trecut, procedurile chirurgicale și testele și investigațiile majore efectuate; dacă a făcut recent analize sau teste de laborator, este indicat să aduci copii după rezultatele acestora cu tine;
Fă o listă cu toate întrebările pe care le ai și adu-o cu tine la programare. [3]
Cât durează o consultație cardiologică pediatrică?
O consultație cardiologică pediatrică dureaza de obicei între 20 si 30 de minute, în funcție de investigațiile recomandate de medicul cardiolog.
Ce se întâmplă după realizarea consultului?
După realizarea controlului de cardiologie, îți vei putea relua activitățile normale.
- Comunicarea rezultatelor
- Rezultatele controlului cardiologic îți vor fi comunicate pe loc, odată cu recomandările necesare.
Care este prețul unei consultații cardiologice pediatrice?
Colegii noștri îți stau la dispoziție pentru a te informa cu privire la toate aspectele investigației, inclusiv asupra prețului unui astfel de control. Ne poți suna tu sau poți completa formularul disponibil pe site-ul nostru și vei fi contactat în cel mai scurt timp.
Consultul cardiologic periodic este important fie că ai fost sau nu diagnosticat cu o afecțiune cardiacă. Poate contribui la prevenirea, detectarea și tratarea la timp a numeroase probleme de sănătate. Nu uita că sănătatea inimii tale este esențială pentru sănătatea întregului organism.
1. Your Child’s First Cardiology Appointment (https://hearthookhome.com/what-to-expect-at-your-childs-first-cardiology-appointment/) Accesed 24/04/2023
2. Your Child’s First Cardiology Appointment (https://hearthookhome.com/what-to-expect-at-your-childs-first-cardiology-appointment/) Accesed 24/04/2023
3. „Preparing for Your Visit | CardioSmart – American College of Cardiology.” CardioSmart, 2022, www.cardiosmart.org/topics/manage-your-care/preparing-for-your-appointment. Accessed 24/04/2023.
Procedurile Noastre
- Investigații cardiologie
- Investigații neurologie
- Bolile valvelor și ale vaselor inimii
- Aritmii cardiace
- Defecte (malformații) cardiace din naștere
- Bolile vaselor de sânge
- Fibroid Center
- Boli oncologice si tratamente tumorale
- Bolile valvelor și ale vaselor inimii la copii
- Boli ale aparatului genital masculin
- Boli cerebrale și ale coloanei vertebrale
- Boli ale articulațiilor