Reparare intervențională (fără operație) a protezelor valvulare degenerate


Anestezielocală/generală
Durată procedură2-3 h
Durată spitalizare24 - 48h
Reparare intervențională (fără operație) a protezelor valvulare degenerate | MONZA ARES București

Cuprins

Procedura  Valve-in-valve

Procedura Valve-in-valve este o intervenție prin care se realizează implantarea unei noi proteze valvulare cardiace în interiorul unei alte proteze valvulare existente care nu funcționează corespunzător. Acest tratament intervențional este o opțiune utilizată în cazul valvei aortice, mitrale sau valvei tricuspide la care, în trecut, s-au implantat bioproteze artificiale, (valve artificiale fabricate din pericard bovin sau porcin), care au devenit disfuncționale în timp.

Când și de ce ai nevoie de procedura Valve-in-valve?

Procedura de Valve-in-valve este utilizată în cazul tuturor pacienților care au deja implantată o bioproteză valvulară și care prezintă riscuri mari asociate cu o reintervenție chirurgicală clasică.

Este important să menționăm că această procedură poate varia în funcție de tipul de valvă (aortică, mitrală, tricuspidă) și de starea specifică a pacientului.

Decizia asupra utilizării procedurii Valve-in-valve este luată de către echipa medicală  Heart Team, în urma evaluării individuale a fiecărui caz.

Procedura Valve-in-valve este utilizată pentru a trata o stenoză sau o regurgitare valvulară în cazul valvelor artificiale deja implantate în inimă. Aceasta poate fi indicată în special în următoarele cazuri:

  • Proteză valvulară aortică: Dacă o proteza valvulară aortică (valvă din țesut biologic) devine disfuncțională fie prin stenoză, fie prin regurgitare, procedura Valve-in-valve poate fi o opțiune pentru a restabili fluxul normal de sânge prin inimă.
  • Proteza valvulară mitrală: În cazul unei proteze valvulare mitrale, care devine disfunctionala, procedura Valve-in-valve poate fi luată în considerare pentru a îmbunătăți funcția valvei și pentru a reduce simptomele asociate cu stenoza/regurgitarea. 
  • Proteza valvulară tricuspidiană: În cazul unei proteze valvulare tricuspidiene, care degenerează din diverse motive, procedura Valve-in-valve poate fi considerată pentru a îmbunătăți funcția valvei și pentru a reduce simptomele asociate cu stenoza/regurgitarea.
  • Este important de menționat că această procedură este destinată cazurilor în care protezele valvulare anterioare au fost implantate în inimă și apoi au devenit disfuncționale prin stenoza sau regurgitare.

null

Cum se efectuează Valve-in-valve?

După efectuarea protocolului preoperator care constă în teste clinice si de imagistică pentru evaluarea gradului de disfuncție, analize de sânge, ecografie transtoracică sau transesofagiană, electrocardiogramă, consult ATI și alte investigații indicate în funcție de particularitatea cazului în sine, pacientul este condus la sala de angiografie.

După anestezia generală, medicul intervenționist face o punctie la nivelul plicii inghinale, pentru a permite inserția unui cateter în artera sau vena;

Odată ajuns în dreptul protezei valvulare degenerate sau disfuncționale, noua proteză valvulară este apoi avansată prin artera până la nivelul inelului valvular, unde este eliberată sub control radiologic și ecografic. În anumite situatii, în momentul eliberării protezei, cu ajutorul unui stimulator cardiac extern, frecvența cardiacă este accelerată la 180  de bătăi pe minut, timp de câteva secunde; această manevră facilitează inserția valvei artificiale, prin diminuarea mișcării inimii și scăderea tensiunii arteriale. Eliberarea dispozitivului se efectuează după ce echipa medicală s-a asigurat că proteza este poziționată corespunzător.

null

Riscuri procedură

Procedura de Valve in Valve are o rată de succes de 98%. Totuși, ca orice procedură medicală, intervenția prezintă anumite riscuri care pot varia de la persoană la persoană. Dintre riscurile procedurale menționăm:

  • Risc de deces (în general de cca 2%, ca consecință directă a procedurii dar depinde de severitatea cazului)
  • Accident vascular cerebral (sub 5%);
  • Infarct miocardic (sub 2%);
  • Insuficiență renală (sub 5%);
  • Intervenție chirurgicală cardiacă de urgență (5%);
  • Hemoragie care necesită transfuzie;
  • Intervenție chirurgicală vasculară la nivelul arterelor de la nivelul plicii inghinale;
  • Reacții alergice la substanța de contrast;
  • Reacții la medicația anestezică;
  • Sângerare în sacul pericardic;
  • Infecții;
  • Aritmie cardiacă;
  • Bloc total care să necesite implantarea unui stimulator cardiac permanent
  • Riscurile procedurii îți vor fi prezentate în detaliu de către medicul cardiolog.

Cel mai important risc, în special la procedura de Valve-in-Valve în poziție aortică este obstrucția arterelor coronare. Acest risc apare deoarece, odată ce se implantează proteza valvulară, spațiul dintre aceasta și arterele coronare, care ies imediat din aortă după inelul valvular, la câțiva milimetri de valvă, se micșorează. În momentul în care se introduce o altă valvă în interiorul unei valve deja implantate, se poate produce o obstrucție.

În cazul celorlate două valve, cea tricupsidă și mitrală, cel mai important risc este migrarea protezei în timpul poziționării.

Medici care efectuează această procedură

Medici
Dr. Dan Deleanu
Cardiologie intervențională

Vezi mai mult

Cazuri tratate la MONZA ARES

Noutăți
9 martie 2023
Proteză aortică valvulară autoexpandabilă implantată cu succes în interiorul unei proteze vechi
La Centrul ARES din Spitalul Monza, echipa multidisciplinară Heart Team a tratat cu succes un pacient în vârstă de 89 de ani cu regurgitare aortică severă într-o proteză TAVI degenerată, implantată în urmă cu 7 ani.

Vezi mai mult

Întrebări frecvente

Ce pacienti pot beneficia de această procedură?

În general, toți pacienții cu afecțiuni valvulare care au deja o valvă implantată pot beneficia de procedura Valve-in-Valve, dar metoda chirurgicală sau endovasculară se alege în funcție de anumite scoruri de risc.

 De exemplu, dacă un pacient de 50 de ani are o valvă implantată chirurgical care s-a deteriorat în timp și nu mai poate fi operat din cauza riscurilor intraoperatorii, medicii vor recomanda procedura endovasculară Valve-in-Valve.

Totuși, dacă acest pacient poate fi reoperat chirurgical cu riscuri mici, se recomandă metoda clasică, chirurgicală, deoarece prognosticul și durabilitatea în timp a valvelor implantate chirurgical sunt mai bune decât cele ale procedurilor endovasculare.

Deocamdată, procedurile Valve-in-Valve sunt destinate pacienților la care riscurile unei intervenții chirurgicale clasice sunt foarte mari.

Care este prețul procedurii TAVI?

Costul procedurii TAVI este mai ridicat decât cel al înlocuirii chirurgicale a valvei aortice, în principal datorită prețului protezei valvulare. Costurile de spitalizare sunt însă mai reduse (durata de spitalizare este, în general, sub o săptămână, dacă evoluția post intervenție este favorabilă și fără complicații), iar complicațiile mai rare, ceea ce o poate face o decizie mai avantajoasă din punct de vedere financiar decât ar părea la prima vedere. Consultanții noștri îți stau la dispoziție pentru mai detalii privind prețul înlocuirii valvei aortice. Completează formularul disponibil pe site-ul nostru și vei fi contactat în scurt timp.

Ce se întâmplă după procedură?

După terminarea procedurii, se scot cateterele și tecile arteriale, iar locurile  de puncție se inchid folosind dispozitive de sutura arteriala care au fost inserate odata cu punctia.

Ce trebuie să faci după procedură?

Dacă ai fost supus unei astfel de proceduri, trebuie să revii la controlul cardiologic la o lună, la trei luni și apoi o dată la șase luni, în funcție de evoluție. Imediat după externare vei face recuperare fizică. Vei urma un tratament recomandat de medicul cardiolog curant.

Recuperarea după procedură

Comparativ cu recuperarea după o operație  de înlocuire a valvelor inimii, recuperarea după procedurile endovasculare este mult mai rapidă. Durata exactă a recuperării depinde de starea ta generală de sănătate înainte de procedură și de complicațiile ce apar după aceasta.

Cum te poți programa pentru procedura Valve in valve?

Decizia de a se efectua această procedură se ia numai după o evaluare completă, ce presupune mai multe investigații. Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să te programezi la o consultație de specialitate. Poți face acest lucru printr-un simplu click, completând formularul disponibil pe site-ul nostru, sau prin MONZA ARES HELP, singurul program din România care oferă ghidaj pentru pacienți, de la aflarea diagnosticului și până la soluționare. Tot ce trebuie să faci este să suni la numărul de telefon dedicat și vei putea vorbi cu un ARES Helper, care, după ce va afla de la tine diagnosticul, îți va spune dacă este nevoie să faci investigații suplimentare și te poate programa, dacă este cazul, la o consultație sau la o procedură.

Procedura Valve in valve reprezintă o alternativă minim invazivă sigura  la operația clasică pe cord deschis. Consultanții noștri îți stau la dispoziție pentru a te ajuta să afli tot ce trebuie să știi despre această procedură și dacă ești sau nu un candidat potrivit pentru ea.


Procedurile Noastre


Prin apăsarea butonului Trimite mesaj, sunt de acord cu prelucrarea datelor mele cu caracter personal (ce pot include și date cu caracter medical) în vederea furnizării serviciilor de către MONZA ARES. Pentru mai multe informații, accesați pagina notei de informare.

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

MONZA ARES Group
Soluționarea Alternativă a LitigiilorSoluționarea online a litigiilor