Inchiderea orificiului Foramen Ovale prin cateterism cardiac / Tratament pentru Foramen Ovale Patent (PFO)


Anesteziegenerală
Durată procedură1-3 h
Durată spitalizare24 h
Corectia Foramen Ovale Patent (PFO) | MONZA ARES
Publicat: 30 octombrie 2019
Ultima actualizare: 11 aprilie 2024

Cuprins

Miruna Moise îți răspunde la toate întrebările legate de această procedură.

Miruna Moise, ARES Helper

Miruna Moise îți răspunde la toate întrebările legate de această procedură.

Miruna Moise îți răspunde la toate întrebările legate de această procedură.

Miruna Moise, ARES Helper

Miruna Moise îți răspunde la toate întrebările legate de această procedură.

Foramen ovale patent este o malformație congenitală cardiacă destul de des întâlnită, dar a cărei existență este descoperită, în majoritatea cazurilor, doar întâmplător, în urma unor teste de rutină pentru diagnosticarea altor afecțiuni. De cele mai multe ori, pacienții diagnosticați cu foramen ovale patent nu au nevoie de tratament. În anumite cazuri însă, în funcție și de gravitatea simptomelor, poate fi necesară închiderea orificiului prin cateterism cardiac. [4]

Ce presupune închiderea orificiului Foramen Ovale?

Atunci când vorbim despre foramen ovale ne referim de fapt la o gaură în inimă, localizată la nivelul septului interatrial (perete care desparte atriul drept de cel stâng). În timpul vieții intrauterine, este necesar pentru oxigenarea sângelui, dar, în mod normal, se închide la scurt timp după naștere. 

Atunci când nu se întâmplă asta, se poate vorbi despre foramen ovale patent la bebeluși sau adulți. Acest defect cardiac se traduce prin existența unei căi de comunicare sau a unui tunel între cele două atrii, care se poate deschide atunci când strănuți sau tușești, de exemplu.[3] În astfel de situații, dacă inima dreaptă este tranzitată de trombi sau particule, acestea pot trece în atriul stâng prin foramen ovale și pot ajunge la nivelul vaselor cerebrale, provocând un accident vascular cerebral sau, mai rar, la nivelul arterelor inimii (coronare), provocând un infarct miocardic.

Tratamentul se stabilește în funcție de gravitatea simptomelor, dar și de alți factori și poate presupune închiderea orificiului prin cateterizare cardiacă, o procedură minim invazivă prin care este introdus în zona afectată un dispozitiv de mici dimensiuni. [4]

Când este indicată închiderea orificiului Foramen Ovale? 

Majoritatea persoanelor diagnosticate cu această malformație nu necesită tratament. Cu toate acestea, o procedură pentru închiderea orificiului poate fi recomandată dacă nivelul de oxigen din sânge este scăzut sau dacă urmează ca pacientul să fie supus unei intervenții pentru corectarea unui alt defect cardiac congenital sau pentru a remedia o altă problemă cardiacă. [4] 

Alte posibile indicații pentru închiderea orificiului Foramen Ovale prin cateterism cardiac sunt: 

  • Accidentul vascular cerebral criptogenic recurent din cauza unei presupuse embolii paradoxale (dacă FOP se asociază cu un anevrism de sept interatrial riscul de recurență poate fi mai ridicat); 
  • Atacurile ischemice tranzitorii recurente;
  • Istoricul de embolie periferică paradoxală; 
  • Boala de decompresie; 
  • Migrena. [1][2]

Cum te pregătești pentru această procedură?

Ca în cazul oricărei alte proceduri intervenționale, înainte de efectuarea acesteia:

  • 1. Vei face un examen clinic complet;
    1. Vei face un examen clinic complet;
  • 2. Vei face un set complet de analize de sânge;
    2. Vei face un set complet de analize de sânge;
  • 3. Vei face o coronarografie sau o tomografie computerizată cu substanță de contrast;
    3. Vei face o coronarografie sau o tomografie computerizată cu substanță de contrast;
  • 4. Vei elimina orice potențial focar infecțios: infecții ORL, stomatologice.
    4. Vei elimina orice potențial focar infecțios: infecții ORL, stomatologice.

Programare printr-un simplu click!

Completează formularul și te sunam noi!

Ce se întâmplă în timpul procedurii? 

Procedura se efectuează în laboratorul de angiografie, sub control ecografic transesofagian (se efectuează o ecografie transesofagiana). De obicei, se practică sub anestezie generală, dar uneori se poate utiliza anestezia locală alături de sedare. Iată cum va decurge procedura: 

  • După asepsia locală, medicul intervenționist va efectua mici incizii la nivelul canalului inghinal (la rădăcina coapsei) pentru a vizualiza vena femurală;
  • La nivelul acestei mici incizii, sub ecran radiologic, se va introduce o teacă: 
  • Ulterior, pe teacă se introduce un cateter până la nivelul inimii, sub control radiologic. Intervenționistul va efectua angiografii repetate pentru a testa poziția cateterelor și pentru vizualizare FOP. Uneori poate fi utilizat un balon pentru măsurarea cu exactitate a defectului și alegerea optimă a dispozitivului necesar pentru închiderea FOP. 
  • Pe cateter se introduce apoi device-ul (umbrela); inițial, acesta este închis, urmând ca, odată cu poziționarea la nivelul defectului, să fie deschis astfel încât FOP să fie acoperit; poziționarea dispozitivului este ghidată atât ecografic, cât și radiologic; ulterior, dispozitivul va fi acoperit de țesut (în următoarele 3-6 luni); 
  • După terminarea procedurii se retrage cateterul și teaca venoasă, iar la locul de puncție se realizează compresia venei folosite ca abord. Pentru a se obține compresia, se pune un pansament compresiv ce trebuie păstrat timp de 6-8 de ore pentru a se evita sângerările;

Ce dispozitive medicale sunt folosite? 

Ca și în cazul altor malformații congenitale cardiace de tipul defectului septal atrial sau defectului septal ventricular, pentru închiderea patent foramen ovale se folosește un dispozitiv biocompatibil tip umbreluță. Acesta poate avea forme și dimensiuni diferite, dar în majoritatea cazurilor este format din două discuri conectate între ele printr-un picioruș. [3]

Dispozitiv Amplatzer

Ce se întâmplă după realizarea procedurii? 

  1. Vei fi transferat în unitatea de ATI; 
  2. Vei fi monitorizat permanent;
  3. Vei primi un tratament medicamentos; 
  4. Vei fi supus mai multor examene clinice și investigații (ex: ecocardiografie transtoracică,  electrocardiogramă, radiografie toracică) pentru a evalua acuratețea procedurii și eventualele complicații. 

Cât durează internarea? 

Comparativ cu chirurgia cardiacă, procedura intervențională are avantajul unei recuperări rapide și a unei scurte durate de spitalizare. Durata de spitalizare este, în general, de două zile, dacă evoluția post intervenție este favorabilă și fără complicații.

Ce trebuie să faci după ce ieși din spital? 

Dacă ai fost supus unei astfel de proceduri, trebuie să revii la controlul cardiologic la o lună, la trei luni și apoi o dată la șase luni, în funcție de evoluție. Imediat după externare vei face recuperare fizică.

Care sunt riscurile și complicațiile posibile? 

Complicațiile sunt rare și riscul apariției acestora poate fi redus printr-o pregătire corespunzătoare și o supraveghere permanentă a pacientului. Lista posibilelor complicații include: 

  • Reacții alergice la substanțele administrate; 
  • Reacții la anestezice; 
  • Fistule arteriovenoase la nivelul puncției vasculare; 
  • Mici sângerari la nivelul puncției vasculare;
  • Febră;
  • Cefalee, migrenă;
  • Infecție
  • Embolie gazoasă; 
  • Aritmie cardiacă
  • Perforație cardiacă și tamponadă cardiacă - prin perforarea peretelui cardiac și sângerare în sacul pericardic care comprimă din exterior astfel mușchiul cardiac (extrem de rar); 
  • Hemoliză; 
  • Embolizare sau migrare a dispozitivului; 
  • Eroziune a mușchiului cardiac la contactul cu proteza; 
  • Accident vascular cerebral.

Care este prețul închiderii orificiului Foramen Ovale? 

Colegii noștri îți stau la dispoziția pentru a-ți răspunde la toate întrebările legate de procedură, inclusiv care este prețul acesteia. Îi poți contacta chiar tu sau poți completa formularul disponibil pe site, iar unul dintre consultanții noștri va lua legătura cu tine în scurt timp. 

Foramen Ovale Patent este o malformație congenitală cardiacă frecventă, de care poți suferi fără ca măcar să știi asta. Adesea, nu este necesar niciun fel de tratament, dar, dacă este nevoie, se poate trata fără operație deschisă, printr-o procedură minim invazivă. Pentru a afla dacă este soluția potrivită pentru tine sau copilul tău ori dacă ar trebui să apelezi la o altă metodă de tratament, programează-te la o consultație.

Medicii noștri îți stau la dispoziție pentru a te ajuta să faci alegerea potrivită. 

Află imediat costurile acestei proceduri!

Completează formularul și vei fi contactat

Surse de referință: 

  1. Brown, Kristen N, et al. “Catheter Management of Patent Foramen Ovale.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 22 May 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537314/. Accessed 1 Aug. 2022.
  2. “GHID (A) 02/09/2009 - Portal Legislativ.” Just.ro, 2021, legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/247034. Accessed 1 Aug. 2022.
  3. Giblett, Joel P, et al. “Patent Foramen Ovale Closure: State of the Art.” Interventional Cardiology Review, vol. 15, 24 Nov. 2020, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7726850/, 10.15420/icr.2019.27. Accessed 1 Aug. 2022.

“Patent Foramen Ovale - Diagnosis and Treatment - Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2021, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/patent-foramen-ovale/diagnosis-treatment/drc-20353491. Accessed 1 Aug. 2022.


Locații MONZA ARES în care se efectuează Inchiderea orificiului Foramen Ovale prin cateterism cardiac / Tratament pentru Foramen Ovale Patent (PFO)

Vizitează spitalul

Procedurile Noastre


Medici care efectuează această procedură:

Dr. Nicolae Cârstea
Cardiologie intervențională

Curriculum Vitae

Prin apăsarea butonului Trimite mesaj, sunt de acord cu prelucrarea datelor mele cu caracter personal (ce pot include și date cu caracter medical) în vederea furnizării serviciilor de către MONZA ARES. Pentru mai multe informații, accesați pagina notei de informare.

 Sună