Centrele de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala

Coronarografie

Cardiologie interventionala

AVEM CEI MAI renumiti cardiologi DIN ROMANIA

Peste 10.000 de proceduri efectuate cu succes în ultimii 7 ani

4 săli de angiografie echipate la cele mai înalte standarde, cea mai experimentată echipă medicală

Doar 24 de ore de spitalizare

Afla costurile acestei interventii!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300

Generalitati

Coronarografia nu reprezinta un tratament, dar indica medicilor care este tratamentul optim pentru pacient. Prin coronarografie, medicul cardiolog identifica obstacolele in calea curgerii normale a sangelui la nivelul arterelor coronare: stenoze (ingustari ale arterelor) sau emboluri (cheaguri de sange). Prin aceasta procedura medicul poate stabili intr-o maniera extrem de precisa numarul, localizarea si severitatea leziunilor.

Indicatii

Procedura de coronarografie este indicata atunci cand se suspecteaza prezenta unui infarct miocardic sau a anginei pectorale caracterizate prin:

 • durere toracica persistenta (angina pectorala)
 • lipotimii, sincope (lesinuri sau pierderi ale starii de constienta) la pacienti cu factori de risc cardiovasculari: hipertensiune arteriala, hipercolesterolemie, diabet zaharat
 • electrocardiograma (EKG) anormala
 • anomalii ale examenelor biologice – cresteri ale enzimelor cardiace sau ale troponinei

 

Procedura

Coronarografia se efectueaza in salile de angiografie din cadrul Centrelor de Excelenta ARES, in conditii sterile, sub anestezie locala.

In timpul interventiei pacientul ramane constient si poate vorbi cu medicul, fiind conectat in permanenta la aparate de vizualizare si inregistrare a datelor.

Medicul cardiolog supraspecializat in Cardiologie Interventionala alege tipul de abord, femural (la nivel inghinal) sau radial (la incheietura mainii), si apoi face anestezia locala pentru punctia arterei.title="Artera coronariana - Coronarografie

Odata facuta punctia milimetrica, medicul cardiolog introduce in artera aleasa ca abord un tub gol (teaca arteriala) prin care introduce apoi o serie de ghiduri si catetere (sonde, tuburi subtiri) cu care avanseaza prin ghidaj radioscopic pana la originea arterelor coronare.

Folosind aceste catetere medicul cardiolog injecteaza substanta de contrast pe baza de iod care realizeaza opacifierea arterelor coronare si, prin expunerea la raze X, observa fluxul sangvin si eventualele blocaje.

Imaginile se vizualizeaza pe un ecran, iar medicul ii comunica pacientului diagnosticul. Daca in timpul investigatiei se observa obstacole in calea curgerii normale a sangelui, tratamentul il reprezinta efectuarea unei angioplastii coronariene cu balon si eventual cu un stent.

Rotablatia

In conditiile in care stenoza observata radioscopic contine calcificari masive procedura de angioplastie coronariana poate fi completata cu procedura de rotablatie coronariana.

Rotablatia coronariana este o procedura prin care se introduce un cateter al carui varf are forma unei ghinde si care este acoperit cu particule de diamant. Cateterul de rotablatie se va roti cu aproximativ 240.000 de rotatii pe minut, dezintegrand astfel calciul format pe arterele coronariene. Dupa rotablatie se vor putea monta stenturi coronariene, acestea nemaifiind obstructionate de o zona calcificata sever.

Afla imediat de la cei mai renumiti medici detalii despre aceasta procedura!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300

Dupa terminarea investigatiei se scot cateterele si tecile arteriale, iar la locul de punctie se realizeaza compresiunea arterei folosite ca abord, punandu-se un pansament compresiv ce trebuie pastrat timp de 24 de ore pentru a se evita sangerarile.

In ambele cazuri de abord, femural sau radial, pacientului i se va indica sa pastreze repaus la pat, intins, fara sa indoaie piciorul sau mana. In anumite situatii, exista indicatia de a monta un sistem hemostatic la nivelul punctiei femurale. Acesta se monteaza in sala de angiografie, imediat dupa terminarea interventiei. AngioSeal este un sistem de introducerea unui colagen in interiorul arterei femurale la nivelul punctiei care permite obtinerea hemostazei in doar doua ore. Astfel, pacientul isi poate misca piciorul in voie si se poate ridica din pat.


Este Dureros?

Nu. Intreaga interventie se desfasoara sub anestezie locala, pacientul fiind constient pe tot parcursul acesteia.

Cat Dureaza?

In mod normal, procedura de coronarografie dureaza intre 30 de minute si o ora, iar in orele ce urmeaza interventiei pacientul poate manca si bea normal.

Riscuri
 • alergia la substanta de contrast sau unele medicamente
 • aparitia palpitatiilor (aritmii) sau a lesinurilor
 • infarct miocardic (sansa de 1/10000 de pacienti)
 • aparitia de hematoame la locul de punctie

 

Pre – Coronarografie
 • pacientul trebuie sa aiba efectuat recent o electrocardiograma (ECG) si ecocardiografie.
 • pentru efectuarea coronarografiei este necesara o indicatie clara data de medicul cardiolog.
 • daca interventia are loc dimineata se recomanda sa nu mancati deloc in acea dimineata, totodata nu fumati si consumati apa.
 • anuntati medicul cardiolog interventionist despre schema de tratament medicamentos pe care o urmati inca de la programare. Anumite tratamente medicamentoase pe care le urmati pot fi oprite de catre medicul cardiolog interventionist. Daca medicatia nu a fost oprita de catre medicul interventionist, luati medicamentele asa cum v-au fost prescrise.

 

Post – Coronarografie
 • hidratati-va cu cel putin 2 litri de apa in perioada imediat urmatoare interventiei pentru „spalarea” substantei de contrast din circuitul sangvin
 • la 12-24 de ore dupa interventie se scoate pansamentul si se verifica locul punctiei
 • ECG de control
 • in unele cazuri se efectueaza analize de sange pentru functia renala (creatinina, uree)
 • in niciun caz nu intrerupeti medicatia prescrisa fara acordul expres al medicului interventionist/clinicii in care ati fost tratat!

 

Important!

Afla imediat costurile acestei interventii!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300

In cadrul Centrelor noastre de Excelenta, atat medicul trimitator cat si pacientul pot alege medicul interventionist din echipa noastra. Imediat dupa explorarea arterelor coronare, pacientul va primi un rezultat scris alaturi de un CD cu imaginile interventiei, iar medicul trimitator va fi contactat de catre specialistii ARES pentru a fi informat despre starea pacientului.

X
Sună Mesaj