Centrele de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala

Angioplastie coronariana

Cardiologie interventionala

Cel mai bun centru de angioplastie coronariana

Peste 10.000 de proceduri efectuate cu succes în ultimii 7 ani

4 săli de angiografie echipate la cele mai înalte standarde, cea mai experimentată echipă medicală

Doar 24 de ore de spitalizare

Afla costurile acestei interventii!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300

Generalitati

Angioplastia coronariana este o procedura interventionala de largire a unei artere coronare in cazul in care aceasta este blocata sau ingustata de catre placa de aterom. Aceasta interventie se poate realiza fie prin dilatatie cu balon, fie prin montarea unui stent.

Angioplastia coronariana este o procedura minim invaziva (nechirurgicala) si se foloseste in mod obisnuit pentru tratamentul anginei pectorale, a durerii toracice ce insoteste afectiunile cardiace. In cazuri de urgenta poate fi folosita pentru tratamentul infarctului miocardic acut.

Angioplastia coronariana percutana are mari avantaje fata de tratamentul chirurgical, fiindca are un risc mult mai scazut, este mai putin costisitoare si nu necesita o perioada de convalescenta, pacientul poate sa se reintoarca in zilele urmatoare la locul sau de munca. Tehnica este la fel de eficienta atat la barbati cat si la femei, la orice varste, chiar peste 80 de ani.

Denumirea medicala a angioplastiei coronariene este angioplastia coronariana transluminala percutana.

Indicatii

Cand angiografia coronariana efectuata arata ingustari critice (>70%) ale arterelor coronare

Procedura

Din punct de vedere procedural, angioplastia coronariana este o continuare a coronarografiei, in scopul revascularizarii arterelor coronariene depistate cu stenoze in timpul coronarografiei.angioplastie coronariana

Angioplastia coronariana se efectueaza in salile de angiografie din cadrul Centrelor de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala ARES, in conditii sterile, sub anestezie locala.

In timpul interventiei pacientul ramane constient si poate vorbi cu medicul, fiind conectat in permanenta la aparatele de vizualizare si inregistrare a datelor.

Medicul cardiolog supraspecializat in Cardiologie Interventionala alege tipul de abord, femural (la nivel inghinal) sau radial (la incheietura mainii), si apoi face anestezia locala pentru punctia arterei.

Odata facuta punctia milimetrica, medicul cardiolog introduce in artera aleasa ca abord un tub gol (teaca arteriala) prin care introduce apoi o serie de ghiduri si caterere (sonde, tuburi subtiri) cu care avanseaza prin ghidaj radioscopic pana la originea arterelor coronare.

Folosind aceste catetere medicul cardiolog injecteaza substanta de contrast pe baza de iod care realizeaza opacifierea arterelor coronare si, prin expunerea la raze X, observa fluxul sangvin si eventualele blocaje.

In functie de numarul si gravitatea stenozelor, medicul cardiolog impreuna cu pacientul stabilesc tratamentul optim, fie ca e vorba despre angioplastie cu balon sau cu stent.

Angioplastia cu balon

Dupa identificarea leziunii (stenozei) considerata responsabila de simptomele pacientului, se procedeaza la procedura angioplastie coronarianaintroducerea unui cateter special, prevazut cu un balon, care este pozitionat la nivelul zonei de stenoza. Ulterior, prin umflarea balonului, se produce dilatarea zonei de stenoza, prin aplatizarea si impingerea in lateral a placii de aterom si a peretilor arterei coronare, avand ca rezultat revascularizarea semnificativa a arterei stenozate.

Angioplastia cu stent

De multe ori dilatarea zonei de stenoza cu ajutorul balonului nu este suficienta, motiv pentru care se recurge la implantarea unui stent.

Stentul este un tub sub forma de retea metalica cilindrica si are capacitatea de a mentine artera deschisa pentru a permite sangelui sa circule.

Afla imediat de la cei mai renumiti medici detalii despre aceasta procedura!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300

Exista mai multe tipuri de stenturi, de dimensiuni diferite, construite din otel, aliaje de nichel, cobalt-crom, titan etc. Ele pot fi acoperite cu polimeri pe care sunt absorbite diferite medicamente, cu efect anticoagulant, antiinflamator si antiproliferativ, care urmaresc sa impiedice restenozarea arterei in acel punct (exista un risc de restenozare de 20% in cazul implantarii stentului metalic, risc ce se reduce la 4-5% in cazul folosirii stenturilor farmacologic active, impregnate cu medicamente antiproliferative).

In conditiile in care stenoza observata radioscopic contine calcificari masive procedura de angioplastie coronariana poate fi completata cu procedura de rotablatie coronariana. Rotablatia coronariana este o procedura prin care se introduce un cateter al carui varf are forma unei ghinde si care este acoperit cu particule de diamant. Cateterul de rotablatie se va roti cu aproximativ 240.000 de rotatii pe minut, dezintegrand astfel calciul format pe arterele coronariene. Dupa rotablatie se vor putea monta stenturi coronariene, acestea nemaifiind obstructionate de o zona calcificata sever.

In Centrele ARES, angioplastia coronariana se face in aceeasi interventie cu coronarografia, costul coronarografiei fiind absorbit de cel al angioplastiei coronariene. Astfel, in loc sa dublam riscurile facand doua proceduri pentru acelasi tratament, oferim pacientilor alternativa de a-i trata printr-o singura interventie, cu riscuri minime.

Dupa terminarea investigatiei se scot cateterele si tecile arteriale, iar la locul de punctie se realizeaza compresiunea arterei folosite ca abord, punandu-se un pansament compresiv ce trebuie pastrat timp de 24 de ore pentru a se evita sangerarile.

In ambele cazuri de abord, femural sau radial, pacientului i se va indica sa pastreze repaus la pat, intins, fara sa indoaie piciorul sau mana. In anumite situatii, exista indicatia de a monta un sistem hemostatic la nivelul punctiei femurale. Acesta se monteaza in sala de angiografie, imediat dupa terminarea interventiei. AngioSeal este un sistem de introducerea unui colagen in interiorul arterei femurale la nivelul punctiei care permite obtinerea hemostazei in doar doua ore. Astfel, pacientul isi poate misca piciorul in voie si se poate ridica din pat.

Este Dureros?

Nu. Intreaga interventie se desfasoara sub anestezie locala, pacientul fiind constient pe tot parcursul acesteia.

Cat Dureaza?

In mod normal, angioplastia coronariana dureaza intre 30 de minute si o ora, iar in orele ce urmeaza interventiei pacientul poate manca si bea normal.

Riscuri

• alergia la substanta de contrast sau unele medicamente
• aparitia de hematoame la locul de punctie
• aparitia palpitatiilor (aritmii) sau a lesinurilor
• infarct miocardic (sansa de 1/10000 de pacienti)

Pre-Operator

• este necesara efectuarea urmatoarelor analize de sange: Hemoleucograma completa (depistarea anemiei si sindrom inflamator), uree, creatinina si coagulare.
• pacientul trebuie aiba efectuate recent o electrocardiograma (ECG) si o ecocardiografie.
• pentru efectuarea coronarografiei este necesara o indicatie clara data de medicul cardiolog.
• daca interventia are loc dimineata, se recomanda sa nu mancati deloc in acea dimineata, totodata nu fumati si consumati apa.
• anuntati medicul cardiolog interventionist despre schema de tratament medicamentos pe care o urmati inca de la programare. Anumite tratamente medicamentoase pe care le urmati pot fi oprite de catre medicul cardiolog interventionist. Daca medicatia nu a fost oprita de catre medicul interventionist, luati medicamentele asa cum v-au fost prescrise.

Post-Operator

• hidratati-va cu cel putin 2 litri de apa in perioada imediat urmatoare interventiei pentru “spalarea” substantei de contrast din circuitul sangvin
• la 12-24 de ore dupa interventie se scoate pansamentul si se verifica locul punctiei
• ECG de control
• in unele cazuri se efectueaza analize de sange pentru functia renala (creatinina, uree)

Important!

Afla imediat costurile acestei interventii!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300

In cadrul Centrelor noastre de Excelenta, atat medicul trimitator cat si pacientul pot alege medicul interventionist din echipa noastra. Imediat dupa explorarea arterelor coronare, pacientul va primi un rezultat scris alaturi de un CD cu imaginile interventiei, iar medicul trimitator va fi contactat de catre specialistii ARES pentru a fi informat despre starea pacientului.

X
Sună Mesaj